duminică, 26 aprilie 2015

Jocul "sarpelui" pozitiv -joc matematic

Positive Snake Game este un joc din sistemul Montessori care formeaza deprinderi necesare copiilor in cadrul adunarilor cu trecere opeste ordin si a inmultirilor.
Noi am pregatit acest joc in urma cu 3 luni cand Dia parea intrigata ca nu poate aduna numere mari cu trecere peste ordinul zecilor si al sutelor. Am incercat sa-i explic cumva, dar ea si-a pierdut interesul. Era firesc. Nu era pregatita. Din pacate, nici sirurile de bile nu erau pregatite la vremea aceea si nu am putut sa-i prezint acest joc. Dupa 2 luni am prins momentul potrivit de a i-l prezenta. 
Cu riscul ca materialele noastre sa nu fie folosite 100% ca in sistemul Montessori, prefer sa ma adaptez din mers in functie de nevoile copilului meu. In primul rand, culorile folosite in confectionarea sirurilor de margele nu corespund culorilor din sistemul Montessori pentru ca nu am gasit margele avand acele culori. In al doilea rand, ma implic mai mult in activitatile ei decat o fac cadrele didactice din sistemul Montessori pentru ca Dia e singura. Nu are copii in jurul ei in timpul activitatilor de acasa si imi cere mereu prezenta. Ea este cea care spune ca vrea sa ne jucam impreuna, ca in cadrul unui joc vrea sa calculez si eu, si ea. 

I. Intr-o prima faza am format eu un sarpe din siruri de bile care, adunate doua cate doua, sa contina exact 10 bile.

In imaginea din stanga am asezat sirurile de bile sub forma unui sarpe astfel: sirul de 9  este urmat  de cel cu una, cel de 8 cu cel de 2, cel de 7 cu cel de 3...astfel incat fiecare doua siruri sa contina exact 10 bile. I-am aratat doar o singura data cum le asez pentru ca ea deja stia bine descompunerea numarului 10 si a putut sa si le aseze singura de la al doilea joc.
Ideea jocului a fost ca Dia  a invatat ca trebuie sa inlocuiasca la fiecare 10 bile numarate, sirurile colorate cu sirurile rosii -sirurile de 10 bile (imaginea din dreapta). In plus, avea nevoie de o activitate care sa o determine sa fie mai atenta, mai ordonata. A invatat ca dupa numarare, sa-si adauge mai intai sirul 10, apoi sa le bage pe celelalte 2 la loc. Altfel ramaneau siruri in plus (controlul erorii) si nu reusea sa termine jocul corect. 
Jocul se termina cand sarpele isi schimba pielea si este alcatuit din exact 10 siruri rosii (toate sirurile rosii din joc) = 100 de bile.


Acest joc poate fi jucat mai ales cu cei care nu stiu inca descompunerea numarului 10, pornind de la mai putine siruri (doar 9 cu 1, 8 cu 2...) adaugandu-le pe celelalte treptat, depinde de copil.


II. In partea a doua a jocului, dupa ce jocul de mai sus se termina, intorcea sirurile de 10 pe verticala si adauga la intamplare cate un sir de alta culoare in dreptul lor. Sarcina era sa completeze fiecare sir cu un altul, astfel incat cele doua sa contina tot atatea bile cate are cel rosu (=10)-compunerea numarului 10. Cel mai mult i-a placut aceasta varianta a jocului pentru ca deja stia ce siruri trebuie asezate chiar daca le numara.




III. Dupa ce s-a familiarizat cu modul de lucru si cu sirurile de bile pe care nu le mai vazuse inaintea acestui joc, am lasat-o sa-si aranjeze sirurile dupa cum a dorit. Sigur ca nu s-a mai potrivit ca fiecare doua siruri sa contina 10 bile. De data aceasta intra in joc inca un set de siruri (alb cu negru) pe care noi le-am numit resturi.

Primele doua siruri asezate de ea, cele galbene, aveau fiecare cate 8 bile. In cazul acesta, dupa ce a numarat 10, i-au mai ramas din al doilea sir inca 6 bile galbene in plus. Bilele 10 numarate vor fi inlocuite cu sirul rosu de 10, iar cele 6 bile galbene ramase in plus vor fi inlocuite cu restul (sirul alb cu negru din dreapta) de 6.






Alte doua poze unde se vede clar cum precedeaza:


Pentru ca, paradoxal, este destul de complicat sa explic un lucru atat de simplu si logic pentru copii, am filmat un joculet si l-am adaugat aici.



5 ani si 4 luni



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu