miercuri, 17 decembrie 2014

Tesaturi si impletituri

Dupa ce i-am citit "Lebedele salbatice", Dia a fost interesata sa afle cum se impleteste. Nu a fost simplu sa-i mentin viu interesul pentru ca e un copil care se plictiseste repede de actiunile repetitive. Prin urmare, am inceput cu tema tesutului, in zile diferite, folosind materiale diferite: diverse fire, gherghef, hartie, pentru ca, apoi, sa trecem la impletituri. Tati ne-a mesterit un instrument care chiar nu stiu daca are vreun nume deoarece a fost o improvizatie de moment. Dia isi dorea sa impleteasca in seara aceea si noi nu aveam inca ghergheful dorit. 


Nu a lucrat prea mult intr-o singura zi dar, putin cate putin, cu ajutorul meu (caci am realizat ca ar fi fost mult mai usor daca gaurile ar fi fost in numar impar) a dus lucrarea la final si a obtinut o paturica pentru papusi fina, moale, stralucitoare. A plimbat-o prin casa multe zile la rand. 



Am realizat apoi tesaturi din hartie. Si-a ales ea culorile si a prins tehnica de lucru ceva mai repede decat la tesaturile cu fire. Inainte de a le decupa, am ajutat-o lipind banda adeziva transparenta pe spatele tesaturilor, astfel incat sa nu se destrame.


 

De mult timp isi doreste sa impleteasca singura parul papusilor dar, neavand rabdare sa exerseze, nu a reusit sa invete tehnica pana acum. I-am propus de data aceasta sa impletim niste fire, pentru inceput, apoi sa le transformam in tulpina unei floricele (caci floricelele le-am obtinut cu ceva timp in urma prin tesutul hartiei). I s-a parut interesanta aceasta propunere caci de obicei ii plac colajele. Am lucrat multe astfel de colaje de-a lungul timpului. Ideea e ca ea sa obtina rapid un produs (singura situatie in care ramane interesata de lucru) si, in acelasi timp, sa observe cum colajul respectiv prinde contur cu fiecare lucrare a ei. Colajul nu e ceva ce poti face cu Dia intr-o singura zi. In fiecare zi incerc sa gasesc metode de a-i exersa rabdarea. Nu e perseverenta. E directa, rapida, gandeste rapid strategii si le aplica si mai repede. Se concentreaza suficient de mult cat sa gaseasca rezolvarea dar nicio secunda in plus! 

Pentru obtinerea colajului am mai folosit si materiale textile (pentru frunze si pamant), lipici cu sclipici si sclipici suplimentar... apoi inca un tub de sclipici... 




5 ani si 2 luni

luni, 1 decembrie 2014

Lebedele salbatice si alte pasari


Dupa ce am citit Ratusca cea urata, Dia a ramas fascinata de lumea pasarilor si a inceput sa puna din ce in ce mai multe intrabri despre ele. Am continuat sa citim pentru a afla informatii noi. Am rasfoit toate atlasele si enciclopediile pe care le aveam in casa, am folosit internetul pentru a raspunde intrebarilor pe care le aveam si pentru a vedea diferite pasari in diferite ipostaze. 
Pentru ca Dia iubeste mult cartile, i-am pus la dispozitie inca doua: Lebedele salbatice si Privighetoarea. Preferata ei a fost Lebedele salbatice, in primul rand pentru tema printesei alungate de la castel, dar si pentru activitatile existente la sfarsitul cartii, care ofera copiilor posibilitatea de a imbraca personajele cu haine imparatesti si de a crea scena nuntii folosind abtibildurile de la sfarsitul cartii.
























Personajul preferat de Dia a fost, bineinteles, printesa Eliza. Dia viseaza ca intr-o zi sa fie o printesa adevarata cu rochita de printesa si coroana de aur pe cap. Pana atunci, incearca sa afle cat mai multe despre printese. Acum a aflat sigur ca si printesele tes. Am incercat si noi sa experimentam diverse moduri de a impleti despre care voi scrie mai pe larg aici si chiar am obtinut o paturica pentru papusica ei, asa cum si Eliza a tesut camasi pentru fratii ei.

Pentru ca la tema Ratusca cea urata am redescoperit puzzle-urile de care parea ca nu mai este interesata, am cautat in colectia noastra si alte puzzle-uri cu pasari potrivite pentru varsta ei.
Din enciclopedii a aflat informatii noi despre pasari necunoscute ei pana acum si am creat un joc de tip Memory cu 24 de piese pentru a aduce un plus de incantare in activitatile noastre zilnice. Tati i-a taiat 24 de tablite la dimensiuni potrivite, iar eu i-am facut perechi de cartonase reprezentand pasarile ei preferate. Am lipit apoi cartonasele plastifiate cu un strop de aracet de tablite, astfel incat sa reziste suficient pentru jocul nostru, dar sa poata fi si inlocuite cu alte cartonase cu alta tema. Dia e atrasa de jocurile Memory de cand era micuta, asa ca am gasit varianta de a avea, din cand in cand, un joc memory nou, in functie de perioadele sensibile in care se afla.


Cu ocazia aceasta am facut si putina matematica. Pentru ca Dia a fost incantata de tablite si isi dorea foarte mult sa le manuiasca, le-am aranjat in diferite feluri pe covoras, numarand din 3 in 3 (daca puneam cate 3 pe un rand- 3, 6, 9, 12), din 4 in 4 (daca le aranja cate 4- 4, 8, 12), din 2 in 2...

Aceste activitati zilnice au fost introduse prin intermediul unor fise cu calcule aritmetice simple, fara trecere peste ordin, ele fiind realizate chiar la sfarsitul perioadei dedicate matematicii. Pentru a descoperi mesajul surpiza, Dia facut calculele date pe fisa, a asociat litera potrivita fiecarui rezultat din fisa Codul secret si a aflat ce activitate surpriza a fost programata pentru ziua respectiva.






5 ani si 1 luna